Saarani Mohamad berkata, jawatankuasa itu akan mengkaji pembangunan yang perlu ekoran perpindahan 4,000 lagi pekerja kilang Proton di Shah Alam ke Tanjung Malim. – Gambar/ Astro AWANI

TANJUNG MALIM: Perak menubuhkan sebuah jawatankuasa khas bagi mengkaji keperluan pembangunan sekitar kawasan Proton City menjelang tahun 2027.

Jawatankuasa itu dipengerusikan Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Ahmad Suaidi Abdul Rahim.

Menteri Besar, Datuk Seri Saarani Mohamad berkata, jawatankuasa itu akan mengkaji pembangunan yang perlu ekoran perpindahan 4,000 lagi pekerja kilang Proton di Shah Alam ke Tanjung Malim.

“Antaranya, keperluan untuk menyediakan perumahan yang mencukupi, keperluan untuk menyediakan sekolah yang mencukupi dan selesa.

“Kita sentiasa mengadakan mesyuarat, berkolobarasi dengan pentadbiran ini dan juga dengan Pegawai Daerah Muallim dan juga Yang Dipertua Majlis Daerah supaya jangan nanti menjelang 2027 dilihat macam tak bersedia,” katanya.

Beliau ditemui selepas melawat Kilang Proton Tanjung Malim dan Perasmian Fasiliti Terbaharu Kilang Enjin dan Kilang Penghentakan Badan Kereta di Kawasan Perindustrian Proton City, pada Selasa.

Turut hadir, Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Datuk Seri Isham Ishak dan Pengerusi Proton Datuk Seri Syed Faisal Albar Syed Ali Rethza Albar.

Menurutnya, setakat ini, kilang Proton di Tanjung Malim mempunyai kira-kira 3,000 pekerja.

Katanya, dengan perpindahan 4,000 lagi pekerja Proton dari Shah Alam, penduduk sekitar Muallim dijangka bertambah kira-kira 50,000 orang.