Rumaizi (tengah) berkata, pihaknya menerusi MBI sentiasa menyokong dan memberikan kerjasama yang diperlukan bagi menjayakan penggambaran filem India Selatan itu di Ipoh. – Astro AWANI

IPOH: Pemilihan Ipoh sebagai lokasi penggambaran filem oleh sutradara dan pelakon dari India Selatan baru-baru ini, merealisasikan hasrat menjadikan bandar raya ini sebagai pusat perusahaan filem persis Mumbai.

Khabar baik itu tentu sahaja mendapat maklum balas positif daripada Datuk Bandar Ipoh, Datuk Rumaizi Baharin yang menyifatkan ia langkah pertama Ipoh menjadi bandar raya seni dan kreatif.

“Kita memang sambut baik kehadiran mereka (penggiat filem India Selatan) ke sini, dari tahun lepas memang kita mahu realisasikan hasrat Ipoh sebagai pusat perusahaan filem.

“Bila kita rujuk dengan ejen, penggiat dari Bollywood kurang tunjuk minat ke sini. Tapi yang datang ke sini adalah Kollywood iaitu industri filem Tamil dari India Selatan.

“Tapi saya rasa itu pun sudah cukup bagus untuk pasaran di sini, sebab melalui pemahaman saya, di India Selatan penduduknya mencecah 200 hingga 300 juta orang.

“Mereka di negeri ini selama sebulan dan buat penggambaran di sekitar Ipoh, banyak lokasi menarik yang menjadi tumpuan terutama kawasan tumpuan pelancong,” katanya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kehadiran pelakon terkenal India Selatan, Vijay Sethupathi untuk penggambaran filem terbaharunya di negeri ini.

Difahamkan kru produksi sekitar 90 orang dari India itu akan melakukan penggambaran selama sebulan di negeri ini.

Tambahnya lagi, pihaknya menerusi Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) sentiasa menyokong dan memberikan kerjasama yang diperlukan bagi menjayakan penggambaran filem tersebut di sini.

“Difahamkan penggambaran banyak dibuat di sekitar pekan Ipoh, termasuk kita bawa mereka ke Kampung Kacang Puteh di Buntong dan secara tidak langsung dapat promosikan produk kacang putih di situ,” katanya lagi.

Tahun lalu, Astro Awani melaporkan Ipoh berpotensi besar menjadi sebuah bandar raya seni dan kreatif khususnya sebagai pusat perusahaan filem seperti Mumbai, India.

Sasaran dan harapan itu disuarakan Rumaizi yang berpandangan bandar raya ini mampu menjadi lokasi tumpuan dalam aspek seni kreatif sebagaimana Bollywood.

Sumber : Astro Awani Online