Rumaizi berkata kejayaan itu adalah kerjasama berpasukan Datuk Bandar Ipoh, Ahli Majlis, Setiausaha Bandaraya, Pengarah Kanan, Ketua Jabatan, pegawai dan anggota MBI. – Gambar fail

IPOH: Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) dinobatkan sebagai pihak berkuasa tempatan (PBT) kedua terbaik Malaysia kategori bandar raya dengan jumlah markah 98.25 serta dianugerahkan penarafan lima Bintang Pihak Berkuasa Tempatan Tahun 2022.

Anugerah itu diserahkan oleh Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming kepada Datuk Bandar Ipoh Datuk Rumaizi Baharin sempena Konvensyen PBT bertemakan Perbandaran MADANI-Rakyat Sejahtera di Pusat Konvensyen Ipoh (ICC) di sini hari ini.

Rumaizi berkata kejayaan itu adalah kerjasama berpasukan Datuk Bandar Ipoh, Ahli Majlis, Setiausaha Bandaraya, Pengarah Kanan, Ketua Jabatan, pegawai dan anggota MBI.

“Semoga kejayaan berkenaan menjadi pemangkin kepada Majlis Bandaraya Ipoh untuk lebih cemerlang dan menjadi penanda aras kepada PBT lain di seluruh Malaysia,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Anugerah Sistem Penarafan Bintang Pihak Berkuasa Tempatan (SPB-PBT) kategori bandar raya itu dimenangi Majlis Bandaraya Petaling Jaya diikuti MBI.

— BERNAMA