Sebanyak 372,825 tan matrik daging dan 2.083 billion telur telah dibekalkan kepada keperluan rakyat di Perak sepanjang tahun lalu. – Gambar hiasan/ Bernama

IPOH: Pengeluaran bekalan daging serta telur ayam dan itik di Perak berada pada tahap stabil dan melebihi kadar sara diri negeri bagi tempoh lima tahun.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Perladangan, Pertanian dan Industri Makanan negeri, Datuk Mohd Zolkafly Harun, berkata sebanyak 372,825 tan matrik daging dan 2.083 billion telur telah dibekalkan kepada keperluan rakyat di Perak sepanjang tahun lalu.

“Bagi menjamin pengeluaran komoditi daging dan telur, Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) menjalankan aktiviti kawalan penyakit ternakan melalui program survelen atau pengawasan penyakit haiwan kebangsaan bagi memastikan rebakan wabak penyakit sentiasa terkawal.

“Selain dari itu, penguatkuasaan undang-undang juga dijalankan secara berterusan bagi memastikan industri peternakan mematuhi peraturan yang ditetapkan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan M Thulsi Thivani (PH-Buntong) ketika persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di Bangunan Perak Darul Ridzuan, dekat sini, pada Isnin.

Dalam pada itu, Mohd Zolkafly (BN-Lintang) berkata kerajaan negeri telah memperuntukkan sebanyak RM300,000 kepada Jabatan Pertanian Perak bagi pembangunan sistem internet pelbagai benda (IoT) fertigasi bagi tanaman cili dan ‘rock melon’ atau tembikai wangi.

Menurutnya, di bawah inisiatif memperkasakan amalan pertanian dan penanaman secara moden dalam meningkatkan keterjaminan makanan, pelaksanaan program tersebut melibatkan enam projek rintis di enam daerah terpilih.

Daerah berkenaan adalah Kinta, Kampar, Larut Matang dan Selama, Muallim, Hilir Perak dan Hulu Perak.

Sumber : Astro Awani Online